Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE]

- "Z czym kojarzy ci się rolada?" - "Z bitą śmietaną i owocami" - odpowiada. Pytamy dalej: "A co to są kopytka?" - "Takie kluski, które zalewa się sosem" - mówi. Tak wyglądała rozmowa z naszym operatorem. I teraz wytłumacz mu, że robimy wytrawną roladę w cieście kopytkowym. Nie zrozumiał o co nam chodzi, dopóki nie spróbował.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto:
500 g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 łyżka masła do posmarowania formy
2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz. Pieczarki pokrój w ósemki a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Na koniec dodaj tymianek oraz oregano i dopraw farsz solą i pieprzem.

Następnie przygotuj ciasto. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, sól, oraz jajko i zagnieć do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1cm. Na cieście rozłóż równomiernie farsz, a następnie zwiń ciasto w roladę, dokładnie zlepiając miejsce łączenia ciasta.

Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełóż roladę i posmaruj ją po wierzchu olejem. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Przed wyjęciem rolady z formy odczekaj około 10 minut.

Przed podaniem pokrój roladę w plastry.

Więcej o:
Copyright © Agora SA