Chrust lany
Składniki:
200 g mąki pszennej
180 ml mleka
20 ml octu
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Cukier puder do ozdoby
Rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj żółtka, wlej mleko oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka z cukrem. Dodaj ubite białka do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego, tak aby powstał otwór o średnicy około 5-7 mm. Na gorący tłuszcz wyciśnij ciasto z rękawa cukierniczego tworząc spirale i inne wzory. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażony chrust odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!