Kwadraty calzone
Składniki:
2 opakowania ciasta na pizzę
250 g pieczarek
1 łyżka oleju
150 g szynki w plastrach
150 g salami w plastrach
250 g sera żółtego w plastrach
300 g mozzarelli pokrojonej w plastry
500 g marynowanej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g tartego parmezanu
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i grzyby się zrumienią. Na koniec dopraw pieczarki solą oraz pieprzem i zdejmij patelnię z ognia. Rozwiń pierwszy arkusz ciasta na pizzę i rozłóż na nim plastry szynki, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach.
Na szynce ułóż kolejno warstwę pieczarek, mozzarelli, salami, papryki i żółtego sera. Przykryj całość kolejnym arkuszem ciasta na pizzę i dokładnie zlep brzegi. Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp parmezanem i oregano.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 25 minut, aż wierzch ciasta mocno się zrumieni. Przed pokrojeniem odczekaj około 10 minut.
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!
- W "New York Times" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi: "Zatrzymajcie to szaleństwo"
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Kurczak w maśle ziołowym pieczony na warzywach korzeniowych