Kotlety mielone w cieście francuskim [HAPS KIDS]

Metod na niejadka jest wiele. Można zaangażować dziecko w proces przygotowania. Można dziecko zachęcić ciekawym wyglądem potrawy. Można też obie opcje połączyć! Przygotujcie wspólnie plecionkę, w którą schowacie kotlety, a na pewno takie podanie wpisze się w wasze menu obiadowe na stałe ;)
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoto na 2 łyżkach oleju. W dużej misce wymieszaj mięso z jednym jajkiem, podsmażoną cebulą, bułką tartą, musztardą, sosem sojowym, natką pietruszki oraz przyprawami. Nabieraj po dwie łyżki masy i formuj okrągłe kotlety.

Ciasto francuskie pokrój wzdłuż krótszego brzegu na paski o szerokości 1 cm. Z 8 pasków wykonaj kratkę jak na wideo. Na środku kratki połóż kotlet mielony, owiń go ciastem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tak aby łączenie ciasta znalazło się od spodu, a kratka na wierzchu). Podobnie przygotuj pozostałe kotlety. Posmaruj kotlety roztrzepanym jajkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 30-35 minut, aż kotlety mocno się zrumienią.

Więcej o:
Copyright © Agora SA