Gołąbki
Składniki:
1 kapusta włoska
600 g mielonej wieprzowiny
100 g ryżu
1 duża cebula
1,5 l bulionu
500 ml przecieru pomidorowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź. Mięso mielone włóż do dużej miski. Dodaj ostudzony ryż oraz cebulę startą na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dopraw szczodrze solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Następnie przygotuj kapustę. Wytnij głąb kapusty i włóż kapustę do dużego garnka z gorącą wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kapustę przez 10 minut na małym ogniu (w połowie gotowania przewracając kapustę na drugą stronę). Wyjmij kapustę, ostudź i delikatnie zdejmij z niej liście. Powycinaj twarde żyłki biegnące przez środek liści kapusty. Na tak przygotowane liście kapusty nakładaj po dwie łyżki farszu i zwijaj jak krokiety.
Dno szerokiego garnka wyłóż kilkoma ugotowanymi liśćmi kapusty. Włóż do środka zwinięte gołąbki i zalej je gorącym bulionem. Postaw garnek z gołąbkami na gazie, doprowadź całość do wrzenia, przykryj garnek i gotuj około godziny na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu gołąbków przygotuj sos. Wywar z gotowania gołąbków odlej do innego garnka. Mąkę wymieszaj z odrobiną tego wywaru, dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw sos solą oraz pieprzem i doprowadź go do wrzenia. Gotuj około 5 minut, po czym przelej sos z powrotem do garnka z gołąbkami i gotuj całą potrawę przez kolejne 5 minut.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica