Parówki w kulkach ziemniaczanych
Składniki:
1,25 kg ziemniaków
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
olej do głębokiego smażenia
Dodatki:
4 parówki
8 plastrów sera topionego
Sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i podgotuj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie ostudź. Ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Każdą parówkę owiń dwoma plastrami sera i pokrój na 2 centymetrowe kawałki. Nabieraj po łyżce masy ziemniaczanej i formuj w rękach niewielkie placuszki. Na środku układaj kawałki parówki z serem, zlepiaj brzegi i formuj niewielkie krokieciki. Wrzucaj krokieciki na rozgrzany głęboki olej i smaż około 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z sosem pomidorowym.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?