Pizza na brokułowym spodzie [HAPS VEGE]
Składniki:
350 g różyczek brokułów
2 jajka
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/4 szklanki tartej mozzarelli
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatki:
1/4 szklanki sosu pomidorowego
1/2 szklanki mozzarelli
ulubione warzywa (np. pieczarki, papryka, kukurydza)
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Różyczki brokułów wrzuć na wrzątek i gotuj około 2-3 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i osusz. Przełóż brokuły do misy blendera i zmiksuj pulsacyjnie do otrzymania grudkowatej masy (masa powinna przypominać żwirek). Przełóż brokuły do miski, dodaj jajka, parmezan, mozzarellę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż masę na papier do pieczenia i rozprowadź ją palcami tak aby powstał okrągły placek o grubości maksymalnie 1 centymetra. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 10-12 minut, aż brokułowy spód zacznie się rumienić. Wyjmij blaszkę z piekarnika i rozprowadź na placku sos pomidorowy i posyp całość tartym serem. Na wierzchu rozłóż ulubione warzywa i zapiekaj kolejne 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj co najmniej 5 minut przed pokrojeniem pizzy.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie