Krokiety jajeczne
Składniki:
Składniki na naleśniki:
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Składniki na farsz:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 duży por
2 łyżki masła
1/2 puszki kukurydzy
100 g tartego żółtego sera
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Dodatkowo:
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
olej
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj naleśniki. W dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko oraz wodę gazowaną i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż je na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony.
Przygotuj farsz. Pora drobno pokrój i przesmaż na maśle, aż zmięknie. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj usmażone pory, ser żółty, kukurydzę, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec farsz dopraw solą oraz pieprzem. Na każdym placku rozsmaruj dwie łyżki farszu. Boki naleśników złóż do środka i pozwijaj całość w roladki. Tak przygotowane krokiety panieruj w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki