Tarta z całymi jabłkami
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 opakowanie ciasta na tartę
1/4 szklanki płatków migdałowych
Składniki na masę jajeczną:
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jajka
3 łyżki cukru
skórka starta z 1 cytryny
1/4 szklanki amaretto
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Składniki na nadziewane jabłka:
6 jabłek
1 szklanka cukru pudru
200 g mielonych migdałów
1/4 szklanki amaretto
Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz kruchego ciasta i wyłóż nim formę na tartę. Dociśnij boki i odetnij wystające poza formę kawałki ciasta. Na ciasto połóż papier do pieczenia i nasyp do formy ryżu, żeby obciążyć ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę jajeczną. W dużej misce wymieszaj śmietanę, jajka, cukier, skórkę cytrynową oraz amaretto. Na koniec dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj. Przygotuj nadziewane jabłka. W dużej misce wymieszaj cukier puder z mielonymi migdałami. Stopniowo wlewając amaretto zagnieć jednolitą i zwartą masę marcepanową. Wydrąż środki jabłek, obierz je i natnij jak na wideo. Do środka jabłek wciśnij masę marcepanową. Na upieczony kruchy spód wylej masę jajeczną i włóż do środka nadziewane jabłka. Posyp tartę płatkami migdałowymi i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 50 minut, aż jabłka zmiękną.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne