Cheeseburger quesadilla

Nie wiemy co napisać o tym przepisie. Tytuł zdradza wszystko. A samo danie zdradza to, że po prostu lubimy konkretnie podjeść.
Zobacz wideo

Składniki:
4 pszenne tortille
2 łyżki oleju
300 g mielonej wołowiny
200 g sera cheddar
2 ogórki kiszone
1/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki ketchupu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez, ketchup, musztardę, sos sojowy oraz posiekana cebulę. Schowaj sos do lodówki na czas przygotowywania quesadilli.

Przygotuj farsz: na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż mieloną wołowinę, aż mięso się zrumieni. Dopraw wołowinę solą oraz pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.

Przygotuj pozostałe składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone pokrój w plasterki.

Złóż całość: na dużej patelni połóż placek tortilli. Posyp garścią tartego cheddara, rozłóż równomiernie połowę mielonego mięsa oraz połowę plasterków ogórka kiszonego. Posyp po wierzchu kolejną garścią cheddara i przykryj drugim plackiem tortilli, delikatnie go dociskając. Podgrzewaj przez dwie minuty po czym przy pomocy szpatułki przerzuć quesadillę na drugą stronę i podgrzewaj kolejne 2 minuty. Te same czynności powtórz z pozostałymi składnikami. Gotowe placki pokrój na 6 trójkątów. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA