Chleb w godzinę
Składniki:
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonych drożdży
4-4,5 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Wodę wlej do dużej, szklanej miski. Dodaj miód, sól oraz drożdże i porządnie wymieszaj. Odczekaj około 10 minut aby drożdże ruszyły (płyn zacznie się pienić) po czym dodaj do miski około 3/4 przygotowanej mąki. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniatając ciasto, stopniowo dosypuj pozostałą mąkę, do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przełóż zagniecione ciasto na papier do pieczenia i uformuj podłużny bochenek. Przykryj chleb ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po 20 minutach ponacinaj chleb w kilku miejscach i wstaw go piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20 minut, aż bochenek nabierze złotobrązowego koloru.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu