Chleb w godzinę
Składniki:
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonych drożdży
4-4,5 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Wodę wlej do dużej, szklanej miski. Dodaj miód, sól oraz drożdże i porządnie wymieszaj. Odczekaj około 10 minut aby drożdże ruszyły (płyn zacznie się pienić) po czym dodaj do miski około 3/4 przygotowanej mąki. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniatając ciasto, stopniowo dosypuj pozostałą mąkę, do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przełóż zagniecione ciasto na papier do pieczenia i uformuj podłużny bochenek. Przykryj chleb ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po 20 minutach ponacinaj chleb w kilku miejscach i wstaw go piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20 minut, aż bochenek nabierze złotobrązowego koloru.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki