Tarta w kształcie choinki

Choinki są super, bo chowa się pod nimi prezenty. Mają jednak pewne wady. Kłują, gubią igły i zajmują miejsce. My wymyśliliśmy choinkę prawie idealną. Prawie, bo posiada jedną wadę: szybko się kończy. Ale obiecujemy, że do kolejnych świąt udoskonalimy ten przepis.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta na tartę
200 g ricotty
150 ml śmietanki 30 proc.
100 g tartej mozzarelli
25 g tartego parmezanu
3 jajka
200 g szpinaku baby
13-15 pomidorków koktajlowych
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Szpinak włóż na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewaj, aż zwiędnie. Ostudź i odciśnij z nadmiaru wody.
Ricottę i śmietankę umieść w misce i utrzyj na jednolitą masę. Dodaj 2 jajka, mozzarellę, parmezan oraz zblanszowany szpinak i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem.

Rozwiń arkusz ciasta na tartę. Na środku ciasta nałóż farsz w kształcie trójkąta. Ciasto ponacinaj i złóż je jak na wideo, dodając w odpowiednich miejscach pomidorki koktajlowe. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 25 minut, aż ciasto się zrumieni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA