Barszcz wigilijny na zakwasie
Składniki na zakwas:
500 g buraków
1 l wody (przegotowanej i wystudzonej)
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
Dodatkowo:
Słoik o pojemności 1 l
Kawałek gazy
Gumka recepturka
Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuść łyżkę soli. Buraki obierz i pokrój w półplasterki. W czystym, wyparzonym słoiku układaj plastry buraków na przemian z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalej buraki solanką (tak aby były całkowicie nią przykryte), przykryj słoik gazą i umocuj gazę gumką. Odstaw słoik na około 5 dni w ciepłe miejsce, do czasu, aż na powierzchni płynu utworzy się piana. Zdejmij pianę z powierzchni płynu i odcedź buraki, a sam zakwas przechowuj od tego momentu w lodówce.
Składniki na barszcz:
0,5 l zakwasu
1 kg buraków
2 marchewki
2 małe pietruszki
10 cm kawałek pora
1/4 korzenia selera
1 mała cebula
20 g suszonych grzybów
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalej 0,5 l wrzątku i odstaw do namoczenia. W międzyczasie pokrój w kostkę buraki, marchewki, pietruszkę oraz selera. Pokrojone warzywa włóż do dużego garnka. Dodaj pora, przekrojoną na pół cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz namoczone grzyby wraz wodą, w której się moczyły. Dolej 2 l wody, postaw garnek na gazie i doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną (około godziny).
Gdy warzywa będą już miękkie zmniejsz ogień do minimum, wlej zakwas, dodaj majeranek i podgrzewaj jeszcze kilka minut (po dodaniu zakwasu zupy nie powinno się już doprowadzać do wrzenia). Na koniec dopraw barszcz cukrem, solą oraz pieprzem. Podawaj z uszkami.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą