Składniki:
175 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
90 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka zimnej wody
7 białek
140 g drobnego cukru
500 g gęstego dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło, żółtko oraz zimną wodę i zagnieć kruche ciasto. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm i dokładnie wylep nim całe dno oraz boki do wysokości 3 centymetrów.
Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem. Tak przygotowane ciasto schłódź przez 10 minut w zamrażarce, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz około 20-25 minut, aż delikatnie się zrumieni. Ostudź. W międzyczasie przygotuj piankę. W dużej misce umieść białka i ubij je mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek zacznij stopniowo dodawać drobny cukier, za każdym razem porządnie miksując, aż wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą. Na upieczony i ostudzony kruchy spód wyłóż dżem wiśniowy, a następnie wyłóż pianę z białek i wyrównaj wierzch ciasta. Ponownie wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz 10 minut, po czym wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na kolejne 10 minut. Przed podaniem całkowicie ostudź.