Potrójnie czekoladowa tarta

Czujesz, że potrzebujesz czekolady. Jesz kostkę, potem drugą. Nic się nie zmienia. W końcu sięgasz po trzecią i czwartą. Nadal nic.W takie dni, kiedy nie działa zwykła czekolada, musisz użyć czegoś silniejszego. Sięgnij po nasz przepis na potrójnie czekoladową tartę. Po zjedzeniu zaledwie kawałka, zły humor ustąpi.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na kruchy spód:
250 g herbatników w czekoladzie
50 g gorzkiej czekolady
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao

Składniki na nadzienie czekoladowe:
500 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
400 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
1 czubata łyżka kakao

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruchy spód: pokruszone herbatniki, połamaną gorzką czekoladę oraz kakao umieść w misie blendera. Wlej rozpuszczone masło i zmiksuj wszystkie składniki (masa powinna przypominać mokry piasek). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce, a na bokach utwórz niewielki, jednocentymetrowy rant. Wstaw blaszkę do lodówki.

Przygotuj nadzienie czekoladowe: śmietankę z dodatkiem 2 łyżek masła podgrzej w mikrofalówce przez 2 minuty na dużej mocy. Gorącą śmietanką zalej połamaną gorzką czekoladę i energicznie mieszaj, aż cała czekolada rozpuści się w śmietance.

Przelej masę czekoladową na przygotowany wcześniej kruchy spód. Wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby masa czekoladowa porządnie stężała. Przed podaniem posyp wierzch tarty kakao.

Więcej o: