Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
8-10 plastrów szynki
8-10 plastrów żółtego sera
5 plastrów wędzonego boczku (usmażonych i drobno pokrojonych)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g tartego cheddara
1 szklanka śmietanki 30 proc.
2 jajka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w cienkie paski (około 4-5 milimetrowe). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na dno natłuszczonej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż warstwę ziemniaków. Na ziemniakach ułóż połowę plastrów szynki, a następnie połowę plastrów żółtego sera i przykryj całość kolejną warstwą ziemniaków. Ułóż warstwami pozostałe plastry szynki i żółtego sera. Plastry sera posyp posiekaną natką pietruszki oraz kawałkami wędzonego boczku. Ułóż ostatnią warstwę ziemniaków i posyp wierzch zapiekanki tartym cheddarem.
W misce wymieszaj śmietankę z jajkami i wylej masę jajeczną na wierzch zapiekanki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 40 minut, aby ziemniaki zmiękły. Jeśli wierzch zbyt mocno się zrumieni, przykryj zapiekankę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica