Chipsy z pomidorów [HAPS VEGE]
Z czym ci się kojarzą chipsy? Z czymś chrupiącym. A pomidory? Z czymś miękkim. Czy można zrobić chipsy z pomidorów? Można i to jakie!
Składniki:
3 pomidory malinowe
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce wymieszaj parmezan z natką pietruszki oraz solidną szczyptą soli i pieprzu. Ostrym nożem pokrój pomidory w jak najcieńsze plasterki (około 2-3 milimetrów).
Plasterki pomidorów osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj pomidory oliwą z oliwek i posyp przygotowaną wcześniej mieszanką. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C (z termoobiegiem) i piecz około 2 godziny, aż pomidory całkowicie wyschną i staną się chrupiące.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci