Szarlotka królewska
Składniki:
Składniki na biszkopt:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
160 g cukru
100 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki na warstwę jabłkową:
1,5 l prażonych jabłek
2 galaretki o smaku cytrynowym
Składniki na warstwę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
1 łyżka żelatyny
5 łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 30-35 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową: prażone jabłka umieść w garnuszku i podgrzej na średnim ogniu. Gdy jabłka będą już gorące, wsyp do nich galaretki cytrynowe i wymieszaj energicznie, aż proszek całkowicie się rozpuści. Przełóż masę jabłkową do tortownicy z ostudzonym biszkoptem i wstaw do lodówki do stężenia.
Przygotuj warstwę śmietanową: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając oba rodzaje cukru.
Żelatynę zalej 5 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić podgrzej ją dodatkowo w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając jednak aby żelatyna się nie zagotowała.
Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami bitej śmietany. Dodaj kolejne dwie łyżki bitej śmietany, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z bitą śmietaną. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
Przełóż masę śmietanową na schłodzone ciasto i wyrównaj wierzch. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny aby stężało.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica