Składniki:
1 opakowanie okrągłego ciasta na tartę
1 jabłko
3 łyżki rozpuszczonego masła (2+1)
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Jabłka pokrój w półplasterki i wymieszaj z dwoma łyżkami rozpuszczonego masła.
Brązowy cukier wymieszaj z przyprawą do piernika.
Okrągłe ciasto na tartę pokrój na 12 trójkątów. Każdy trójkąt posyp cukrem z przyprawą piernikową oraz posiekanymi orzechami laskowymi. Na zewnętrznym końcu każdego trójkąta połóż po kawałku jabłka.
Owiń jabłka kawałkami ciasta tak aby powstały małe rogaliki. Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je na wierzchu pozostałym rozpuszczonym masłem (1 łyżka) i posyp mieszanką cukru i przyprawy piernikowej. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż rogaliki delikatnie się zrumienią.