Faworki z ciasta francuskiego
Są takie desery, które uwielbiamy, ale jemy je tylko w konkretnym okresie w roku. Tak jest z faworkami. Ich zrobienie zajmuje sporo czasu i pewnie przez to babcia robi je tylko w karnawale. Ale przecież wiemy o tym, że nie warto sobie odmawiać tego, co się lubi - dlatego zrób szybkie faworki z ciasta francuskiego.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego pokrój na paski o wymiarach ok. 10x2 cm. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę faworka.
Tak uformowane faworki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 10 minut, aż ciastka delikatnie się zrumienią. Upieczone faworki posyp obficie cukrem pudrem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!