Ravioli z tostów
Składniki:
24 kromki chleba tostowego
125 g mozzarelli w kulce
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wody
80 g tartego parmezanu
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Okrągła foremka lub szklanka
Sposób przygotowania:
Do miseczki z mąką wlej wodę i wymieszaj na jednolitą i gładką pastę.
Przy pomocy okrągłej foremki lub szklanki wytnij kółko z chleba tostowego i dokładnie je rozwałkuj. Na środku kółka połóż kawałek mozzarelli, a boki posmaruj przygotowaną wcześniej pastą z mąki i wody. Na wierzch nałóż drugie, takie same kółko z chleba tostowego i mocno podociskaj boki aby oba kawałki chleba porządnie się zlepiły. Powtarzaj czynności do wyczerpania składników.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Przygotowane ravioli wkładaj na gorący olej i smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
W dużej misce wymieszaj tarty parmezan z natką pietruszki oraz pieprzem. W powstałej mieszance obtocz ciepłe ravioli i od razu podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki