Kurczak pieczony z warzywami
Składniki:
500 g mięsa z podudzi kurczaka (bez kości)
6 łyżek oliwy z oliwek (4+2)
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 duży batat
500 g brukselki
1 czerwona cebula
2 łyżki octu balsamicznego
4 plastry wędzonego boczku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszony tymianek, rozmaryn i oregano. Dopraw solidnie marynatę solą oraz pieprzem i włóż do niej podudzia z kurczaka. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
Wszystkie warzywa dokładnie oczyść. Batata obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Brukselki poprzekrawaj na pół, a cebulę pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa przełóż na blaszkę do pieczenia, polej dwoma łyżkami oliwy oraz dwoma łyżkami octu balsamicznego i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj warzywa z przyprawami i rozłóż je równomiernie na blaszce. Na warzywach połóż kawałki zamarynowanego kurczaka. Wędzony boczek pokrój na mniejsze kawałki i posyp nim po wierzchu całą potrawę. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 35 minut.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców