Tarta z dynią, szalotką i fetą

Czasem patrzy się na danie i już się wie, jakie będzie ono dobre. Podobnie jest z tą tartą. Dlatego w wierzchniej warstwie zrobiliśmy okienka, żebyś widział jakie pyszne nadzienie jest w środku.
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 mała dynia piżmowa (około 1 kg)
6-7 szalotek
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
150g sera feta
1 jajko
sól
pieprz

Dodatkowo:
Mała foremka do ciasteczek w dowolnym kształcie

Sposób przygotowania:
Dynię piżmową obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Oczyszczoną dynię pokrój w kostkę o boku około 1,5 centymetra. Szalotki pokrój w ósemki. Przełóż pokrojone warzywa na blachę do pieczenia, dodaj listki świeżego rozmarynu, polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i rozłóż je równomiernie na blaszce. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut, aż warzywa zmiękną i delikatnie się zrumienią. Upieczone warzywa polej octem balsamicznym i wymieszaj i odstaw na kilka minut aby nieco ostygły.

W międzyczasie rozwiń pierwszy arkusz ciasta francuskiego i przy pomocy małej foremki do ciastek powycinaj w nim dowolne kształty tak aby na cieście powstał ażurowy wzór. Następnie rozwiń drugi arkusz ciasta i rozłóż na nim upieczone warzywa, zostawiając około 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. Fetę pokrusz w dłoniach i rozłóż na wierzchu warzyw.

Posmaruj boki ciasta roztrzepanym jajkiem i nałóż na wierzch ciasto z wyciętymi wzorkami. Dokładnie dociśnij boki ciasta, aby się połączyły i jeszcze raz posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA