Pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 mała czerstwa bułka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 jajko
1 czubata łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/3 szklanki mąki pszennej
Składniki na sos:
1 l bulionu
2 1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę namocz w mleku i zostaw na około 15 minut, a następnie dokładnie odciśnij. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, odciśniętą bułkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy w zwilżone dłonie i formuj niewielkie kulki. Na koniec obtocz wszystkie pulpety w mące.
W garnku zagotuj bulion. Do wrzącego wywaru włóż pulpeciki i gotuj je około 10 minut na wolnym ogniu. Śmietankę wymieszaj z mąką oraz chochlą bulionu z gotowania pulpetów i wlej powoli do garnka. Doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i od razu podawaj.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa