Rolada z jajecznicą
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek
1 żółtko
100 g szynki
100 g tartego żółtego sera
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzep widelcem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wlej jajka i usmaż jajecznicę, pod koniec smażenia dodając posiekany szczypiorek (jajecznica powinna być lekko ścięta bo będzie jeszcze pieczona).
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wzdłuż dłuższego boku, w środkowym pasie ciasta rozłóż plastry szynki. Szynkę posyp połową tartego żółtego sera, następnie równomiernie rozłóż jajecznicę i posyp ją pozostałym serem. Złóż dwa dłuższe boki ciasta do środka, a końcówki ciasta zawiń pod spód. Powstałą roladę posmaruj po wierzchu żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20-25 minut, aż rolada się zrumieni.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur