Pizza zamknięta - calzone
Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
100 g salami
100 g suszonej szynki
100 g pieczonego schabu w plastrach
200 g mozzarelli
Składniki na paprykową tapenadę:
170 g papryki konserwowej
30 g ostrych papryczek konserwowych
60 g zielonych oliwek
60 g czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki białego octu winnego
1/2 szklanki oliwy extra virgin
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na tapenadę umieść w misie blendera i zmiksuj pulsacyjnie, aż do otrzymania lekko grudkowatej pasty. Rozwiń arkusz ciasta na pizzę. Na jednej połowie ciasta, w jej środkowym pasie, rozłóż plastry pieczonego schabu i posmaruj je tapenadą.
Na cieście poukładaj plasterki mozzarelli, następnie plastry suszonej szynki, ponownie plastry mozzarelli i na koniec plastry salami. Wierzch posmaruj ponownie tapenadą i złóż ciasto na pół, tak aby powstał wielki pieróg. Dokładnie zlep brzegi pieroga i pozawijaj je do środka. Wstaw calzone do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20-25 minut, aż nabierze złotego koloru. Podawaj z pozostałą tapenadą paprykową.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku