Pizza zamknięta - calzone

Czy też tak jesz pizzę, że składasz trójkąt wzdłuż na pół, żeby dodatki nie upadły Ci na kolana? W takim razie, tak jak my musisz przerzucić się na robienie calzone, z której żaden składnik ci się nie wywinie.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
100 g salami
100 g suszonej szynki
100 g pieczonego schabu w plastrach
200 g mozzarelli

Składniki na paprykową tapenadę:
170 g papryki konserwowej
30 g ostrych papryczek konserwowych
60 g zielonych oliwek
60 g czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki białego octu winnego
1/2 szklanki oliwy extra virgin

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na tapenadę umieść w misie blendera i zmiksuj pulsacyjnie, aż do otrzymania lekko grudkowatej pasty. Rozwiń arkusz ciasta na pizzę. Na jednej połowie ciasta, w jej środkowym pasie, rozłóż plastry pieczonego schabu i posmaruj je tapenadą.
Na cieście poukładaj plasterki mozzarelli, następnie plastry suszonej szynki, ponownie plastry mozzarelli i na koniec plastry salami. Wierzch posmaruj ponownie tapenadą i złóż ciasto na pół, tak aby powstał wielki pieróg. Dokładnie zlep brzegi pieroga i pozawijaj je do środka. Wstaw calzone do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20-25 minut, aż nabierze złotego koloru. Podawaj z pozostałą tapenadą paprykową.

Więcej o:
Copyright © Agora SA