Parówki kwiatki w cieście
Składniki:
3 parówki
1 opakowanie ciasta na tartę
3 łyżki tartego żółtego sera
3 żółtka
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz ciasta na tartę i wytnij z niego 3 kółka o średnicy 12 centymetrów. Odetnij zaokrąglone końcówki parówek. Ponacinaj parówki co centymetr i wywiń je nacięciami na zewnątrz tak aby powstały kółka (aby nie przeciąć parówek do końca połóż po dwóch stronach parówki drewniany patyczek i nacinaj do momentu kiedy poczujesz opór).
Przełóż kółka z parówek na kółka z ciasta i przy pomocy wykałaczki powciskaj ciasto między nacięcia parówek. Do środka każdej parówki nasyp po łyżce tartego sera i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piecz około 10 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni, a następnie wyjmij blaszkę i do środka każdej parówki nałóż po jednym żółtku. Zapiekaj kolejne 3 minuty w 180 stopniach C. Podawaj posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gazetka - Biedronka od 8 kwietnia. Co warto kupić?
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz