Naleśniki buraczane

Czy kiedykolwiek słyszeliście, żeby ktoś powiedział: "o nie tylko nie to, znów naleśniki!?" Nie słyszeliście! Bo wszyscy kochają naleśniki. My też. Dlatego dziś kolejny przepis na to danie, w kolejnej, zupełnie nowej odsłonie. Przed Wami czerwone naleśniki z sokiem z buraków.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na naleśniki:
150 g mąki pszennej
200 ml mleka
150 ml świeżego soku z buraków
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na farsz:
500 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
250 g ricotty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotuj naleśniki: w dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko oraz sok z buraków i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Odstaw ciasto naleśnikowe do lodówki na co najmniej 15 minut. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.

Przygotuj farsz: świeży szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj, aż zwiędnie. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż szpinak na sitko i odciśnij go z nadmiaru wody.

Ricottę, ser feta oraz oliwę z oliwek, utrzyj w misce na dość jednolitą pastę. Dodaj odsączony szpinak, wymieszaj i dopraw całość solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewaj buraczane naleśniki i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA