Ciasto styropian

Kiedyś, żeby wyprowadzić rodziców lub nauczycieli z równowagi, stosowało się broń dźwiękową - np. drapało paznokciami po tablicy lub kroiło styropian. Dzisiaj styropian też jest świetną bronią, ale na to, żeby kogoś udobruchać. Pieczesz ciasto styropian, dajesz go delikwentowi i automatycznie przestaje marudzić.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
250 g zimnego masła
1/4 łyżeczki soli

Składniki na masę jogurtową:
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru
660 g jogurtu brzoskwiniowego
300 g jogurtu greckiego
2 opakowania budyniu śmietankowego (po 40 g)
180 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i ucieraj wszystkie składniki w dłoniach, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka i szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części (jedną nieco większą od drugiej, mniej więcej 3/5 i 2/5), owiń je folią spożywczą i schowaj na godzinę do zamrażarki.

W międzyczasie przygotuj masę jogurtową. Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy masa będzie już sztywna, dodaj partiami cukier, za każdym razem dokładnie miksując, aż do rozpuszczenia kryształków.

W osobnej misce umieść oba rodzaje jogurtu, budyń oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj szpatułką.

Formę o wymiarach 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj prosto do formy większą część schłodzonego, kruchego ciasta i dokładnie rozprowadź ciasto po całym dnie. Delikatnie przelej do formy masę jogurtową, a na jej wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 60 minut. Upieczone ciasto całkowicie ostudź, a następnie schowaj na parę godzin do lodówki. Podawaj schłodzone.

Więcej o:
Copyright © Agora SA