Sernik z patelni

Nasze pierwsze pieczenie sernika wyglądało tak: zrobiliśmy spód z ciastek, masę z twarogu z jajkami i całość włożyliśmy do piekarnika. Zaglądamy, a tam warstwa sera piętrzy się, puchnie i praktycznie wychodzi z foremki. Myślimy: Jezusie no nie uwierzą, że potrafimy zrobić aż tak wyrośnięty sernik! Po chwili dzwoni budzik - czas wyjąć naszego pakera, a okazuje się, że jest on płaski, jak portfel pod koniec miesiąca. Aż dziw bierze, że nie było słychać huku, kiedy sernik opadał. Koniec Panie Serniku robienia sobie z nas żartów! Od teraz robimy wersje z patelni.
Zobacz wideo

Składniki:
100 g tłustego twarogu
1 mały banan
2 jajka
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka płatków jaglanych
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
olej

Sposób przygotowania:
Dokładnie rozgnieć twaróg widelcem. Dodaj pokrojonego w plasterki banana i rozgnieć go widelcem razem z twarogiem. Następnie dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników (niewielkie grudki twarogu są jak najbardziej dopuszczalne). Na koniec dodaj sypkie składniki (mąkę, płatki jaglane, cynamon oraz sodę) i wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj patelnię olejem. Przelej przygotowaną masę na patelnię i smaż na małym ogniu, aż wierzch zacznie się ścinać. Przy pomocy talerza przełóż placek na drugą stronę - delikatnie podważ placek silikonową łopatką i zsuń go na talerz, po czym odwracając talerz przerzuć placek z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze około minuty i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA