Chocolate fudge

Jeśli mielibyśmy robić domek ze słodyczy, to ściany na pewno byłyby z takiej czekoladowej kostki. Nie wiemy dlaczego wam o tym piszemy, bo (przynajmniej na razie) nie zamierzamy zrobić domku ze słodyczy - ale podobno w życiu warto być przygotowanym na różne sytuacje.
Zobacz wideo

Składniki:
400 g mleka skondensowanego słodzonego
450 g gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
4 łyżki kajmaku (masy krówkowej)
1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Sposób przygotowania:
Mleko skondensowane, masło oraz czekoladę umieść w rondlu z grubym dnem i postaw na małym ogniu. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Szybko przelej masę czekoladową do formy o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Masę krówkową podgrzej przez kilkanaście sekund w mikrofalówce, aby nabrała płynnej konsystencji. Nałóż masę krówkową na masę czekoladową i delikatnie przemieszaj obie masy drewnianym patyczkiem. Na wierzchu rozsyp odrobinę gruboziarnistej soli i wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc, aby stężało. Przed podaniem pokrój ciasto w kostkę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA