Klasyk - zupa ogórkowa
Składniki:
500 g kiszonych ogórków
500 g ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 łyżki oleju
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
3 litry wody
sól
pieprz
Dodatkowo:
Koperek
Śmietana 18 proc.
Sposób przygotowania:
Przygotuj warzywa: ogórki kiszone, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę. Kiedy cebula stanie się szklista dodaj marchewkę, pietruszkę i selera i smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Wlej wodę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie dodaj ogórki kiszone i gotuj około 5 minut.
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj aż zmiękną (zajmie to około 15 minut). Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym świeżym koperkiem.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?