Ziemniaczane gratin w boczku

U nas z przepisami na ziemniaki jest jak z "Modą na Sukces" - odcinki nam się nie kończą. A ziemniaki mają różne romanse: z masełkiem, łososiem, jajkiem, a dziś z boczkiem.
Zobacz wideo

Składniki:
5 ziemniaków średniej wielkości
100 g kremowego serka koziego
1 jajko
250 ml śmietanki 30 proc.
12 plastrów wędzonego boczku
sól
pieprz

Dodatkowo:
Foremka na 6 muffin

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Serek kozi rozgnieć widelcem na gładką pastę, dodaj jajko i śmietankę oraz szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Do każdego otworu foremki na muffiny włóż po dwa plasterki boczku, tak aby jego końcówki wystawały poza formę. Wypełnij każdy otwór nakładając na przemian po plasterku ziemniaka i łyżeczce masy serowej. Na koniec załóż wystające końcówki boczku do środka i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 25 minut, aż ziemniaki zmiękną, a boczek mocno się zrumieni.