Składniki:
na 8 babeczek
2 opakowania ciasta na tartę
500 g pieczarek
2 łyżki oleju
50 g suszonych pomidorów
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
1 opakowanie mini-mozzarelli
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrój w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Dopraw pieczarki solą oraz pieprzem, dodaj posiekane suszone pomidory oraz szczypiorek i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze około minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
Z ciasta na tartę wytnij przy pomocy szklanki 8 mniejszych kółek, a następnie 8 nieco większych kółek przy pomocy innego naczynia (szerokiej filiżanki lub miski). Dużymi kółkami całkowicie wypełnij otwory w foremce na muffiny (spód i boki). Do środka nałóż po dwie łyżki farszu pieczarkowego oraz po małej kulce mozzarelli.
Posmaruj wystające boki ciasta roztrzepanym jajkiem i przykryj babeczki mniejszymi kółkami z ciasta. Dokładnie zlep boki babeczek i posmaruj je po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nakłuj babeczki widelcem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż babeczki ładnie się zrumienią.