Ogórki w zalewie curry
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki soli
2 szalotki
ziarenka gorczycy
Dodatkowo:
Wyparzone słoiki
Bawełniana ścierka
Sposób przygotowania:
Przygotuj zalewę: do dużego garnka wlej wodę. Dodaj ocet, cukier, sól oraz curry i zagotuj. Gdy zalewa zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.
Przygotowanie ogórków: ogórki obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się pestek. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden przy drugim. Szalotkę pokrój w piórka i powtykaj ją między ogórki. Wsyp do każdego słoika po pół łyżeczki ziarenek gorczycy i wypełnij słoiki zalewą. Porządnie zakręć słoiki.
Pasteryzacja: dno dużego, wysokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Na ścierce poustawiaj słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z ognia, zaczekaj aż całość ostygnie i dopiero wtedy wyjmij słoiki z wody. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Kiedy siać koper ogrodowy, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie koperku
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"