Włoskie kluski z ricottą - gnudi [HAPS VEGE]
Składniki:
400 g świeżego szpinaku
200 g sera ricotta
50 g tartego parmezanu
90 g mąki pszennej
sól
pieprz
Dodatkowo:
50 g masła
parmezan
Sposób przygotowania:
Na dno głębokiej patelni wlej 1/2 szklanki wody. Dodaj oczyszczony szpinak i podgrzewaj, aż zwiędnie. Przełóż szpinak na sitko, ostudź i odciśnij z niego jak najwięcej wody, a następnie bardzo drobno go posiekaj. Przełóż posiekany szpinak do miski, dodaj ricottę, parmezan, jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw masę solą oraz pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Nabieraj po łyżce schłodzonej masy w zwilżone dłonie i formuj okrągłe, spłaszczone kluseczki. Kluski wrzucaj bezpośrednio na wrzącą wodę i gotuj około 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnudi polej roztopionym masłem i posyp odrobiną parmezanu.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę