Różowe ciasto z malinami

Czy smak malinowy znasz głównie z syropu? Czas to zmienić! Jest ostatni dzwonek, żeby upiec nasze szybkie i (oczywiście) proste ciasto. Do dzieła!
Zobacz wideo

Składniki:
200 g malin (lub jeżyn)
110 g miękkiego masła
145 g cukru
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
55 g białek (2-3 białka, w temperaturze pokojowej)
155 g mąki

Dodatkowo:
250 g mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
maliny (lub jeżyny) do ozdoby

Sposób przygotowania:
Maliny zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego na gładkie puree. Odważ dokładnie 170 g zmiksowanych owoców i odłóż na później do ciasta.
W dużej misce umieść miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon i zmiksuj wszystkie składniki na puszystą i jasną masę (zajmie to około 5 minut). Cały czas miksując dodaj w kilku partiach białka jaj, za każdym razem miksując do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodaj 1/3 mąki, a następnie 1/3 puree z malin i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj do czasu wykorzystania wszystkich składników.
Przełóż ciasto do delikatnie natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 25-30 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy.
Gotowe ciasto ostudź w blaszce po czym przełóż je na talerz.
Mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz sok z cytryny zmiksuj na gładki i puszysty krem. Nałóż krem na ostudzone ciasto i rozłóż na wierzchu dodatkowe maliny.

Więcej o:
Copyright © Agora SA