Domowy kebab w tortilli

Kebab ma tylko jedną wadę, że nie przychodzi sam do domu, tylko trzeba jeść go na mieście. A nie! Cofnij! Kebab można zrobić w domu - według naszego przepisu.
Zobacz wideo

Składniki:
4 placki tortilli
700 g mięsa z podudzi kurczaka (bez kości)
3 łyżki przyprawy gyros
3 łyżki oleju
1 opakowanie mieszanki sałat
4 ogórki konserwowe
1 papryka
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki sosu czosnkowego
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 duży ziemniak
1 patyczek do szaszłyków

Sposób przygotowania:
Podudzia kurczaka wymieszaj z olejem oraz przyprawą gyros i odstaw na 30 minut do lodówki.
Ziemniaka umyj i odetnij obie końcówki tak aby powstał gruby i stabilny plaster. W środek ziemniaka wbij pionowo patyczek do szaszłyków i umieść plaster ziemniaka na blaszce do pieczenia. Na wystający z ziemniaka patyczek nabij zamarynowane kawałki mięsa i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piecz około 40 minut.

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka, paprykę w słupki, a ogórki konserwowe w plasterki. Wymieszaj pokrojone warzywa z mieszanką sałat, dodaj oliwę i dopraw całość szczyptą soli oraz pieprzu.

Upieczone mięso pokrój jak kebab - odkrawając po kawałku mięsa od brzegu i kierując się do środka (jeśli środek będzie niedopieczony odkrój tyle mięsa, ile się da, a resztę wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika).

Na środek tortilli nałóż garść sałatki a następnie solidną porcję kurczaka. Polej całość sosem czosnkowym, złóż dwa boki tortilli do środka i zwiń tortillę w roladę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA