Paprykarz

Czy wiesz skąd wzięło się słowo paprykarz? Pewien marynarz zrobił pastę z ryby, ryżu i papryki. Nazwał ją papryżkasz. Nikt nie mógł zapamiętać tej nazwy (bo przecież w przepisie wcale nie ma kaszy!) i każdy mówił na nią "paprykarz". I tak zostało do dziś.
Zobacz wideo

Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
250 g ugotowanego ryżu
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotuj warzywa. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce a cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę. Dodaj przyprawy (słodką i ostrą paprykę oraz majeranek) i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut, często mieszając.

Następnie dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dopraw całość solą oraz pieprzem. Duś około 10 minut (jeśli potrawa zbyt mocno zgęstnieje dodaj odrobinę wody).

W międzyczasie oczyść makrelę - zdejmij z niej skórę i obierz rybę z ości. Obraną makrelę przełóż na patelnię, dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, ciągle mieszając, po czym zdejmij patelnię z ognia. Gotowy paprykarz podawaj z ulubionym pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA