Muffiny z angielskim śniadaniem
Po tym narzekaniu trochę nam łyso, bo musimy powiedzieć wam, że w naszych muffinach jest całe angielskie śniadanie. Tym razem serio.
Składniki na 6 babeczek:
2 duże ziemniaki
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym
1 cienka kiełbaska śniadaniowa
2 plastry wędzonego boczku
3 jajka
50 ml mleka
50 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Wymieszaj ziemniaki z parmezanem i dopraw pieprzem. Foremkę na muffiny posmaruj olejem i wypełnij cienką warstwą masy ziemniaczanej. Piecz około 15 minut w 190 stopniach. Wyjmij wstępnie upieczone koszyczki ziemniaczane i nałóż do środka po łyżce fasolki w sosie pomidorowym. Kiełbaskę śniadaniową i boczek pokrój na mniejsze kawałki i nałóż po trochu do każdego koszyczka. Jajka wymieszaj z mlekiem i dopraw solą oraz pieprzem. Wypełnij wszystkie koszyczki masą jajeczną i posyp po wierzchu tartym serem. Piecz kolejne 8 minut w 190 stopniach, aż jajka się zetną. Od razu podawaj.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz