Galette z pomidorkami koktajlowymi

Jak wynajmuje się pierwsze mieszkanie, to często czegoś nam brakuje. Takie sytuacje wymagają od nas kreatywności. Musimy robić coś z niczego lub szukać zastępstw. Kto z nas nie mieszał herbaty nożem, nie podawał chipsów w misce do prania, czy nie nalewał zupy kubkiem. Ta tarta idealnie nadaje się dla tych, którzy jeszcze nie dorobili się foremki.
Zobacz wideo

Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
100 g kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
100 g czarnych oliwek
250 g ricotty
50 g tartego parmezanu
50 g tartej mozzarelli
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 jajko
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę masło oraz śmietanę, wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.

Przygotuj farsz: Wymieszaj ricottę z parmezanem, mozzarellą oraz posiekaną bazylią i dopraw całość solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na okrąg o średnicy około 30 centymetrów (wałek również oprósz mąką). Przełóż ciasto na papier do pieczenia i rozsmaruj na nim masę serową zostawiając około 4 centymetry wolnego brzegu. Pomidorki i oliwki przekrój na połówki i rozłóż je na masie serowej.

Zawiń wolne brzegi do środka ciasta i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 30-35 minut, aż brzeg ciasta nabierze złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA