Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
100 g kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
100 g czarnych oliwek
250 g ricotty
50 g tartego parmezanu
50 g tartej mozzarelli
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 jajko
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę masło oraz śmietanę, wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Przygotuj farsz: Wymieszaj ricottę z parmezanem, mozzarellą oraz posiekaną bazylią i dopraw całość solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na okrąg o średnicy około 30 centymetrów (wałek również oprósz mąką). Przełóż ciasto na papier do pieczenia i rozsmaruj na nim masę serową zostawiając około 4 centymetry wolnego brzegu. Pomidorki i oliwki przekrój na połówki i rozłóż je na masie serowej.
Zawiń wolne brzegi do środka ciasta i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 30-35 minut, aż brzeg ciasta nabierze złotego koloru.