Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
1/2 szklanki sosu pomidorowego
100 g tartej mozzarelli
50 g kiełbaski pepperoni w plastrach
1 jajko
40 g tartego parmezanu
1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto na pizzę i posmaruj je sosem pomidorowym zostawiając około 2 centymetry wolnego miejsca na dłuższych brzegach ciasta. Na połowie ciasta rozsyp tartą mozzarellę i rozłóż plasterki pepperoni.
Złóż ciasto na pół i dokładnie połącz brzegi nieposmarowane sosem. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 3 centymetrów i każdy pasek zwiń delikatnie wokół własnej osi.
Tak przygotowane paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie tartym parmezanem oraz oregano. Piecz około 15 minut w 180 stopniach C, aż paluchy nabiorą złotego koloru.