Ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
380 g mąki pszennej
230 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
2 brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie umyj, pokrój na połówki, a następnie każdą połówkę pokrój w plasterki. W dużej misce umieść sypkie składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól) i dokładnie wymieszaj. Dodaj miękkie masło oraz jajko i zamieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie zagnieć palcami, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki wsyp 2/3 przygotowanego ciasta i rozprowadź je po całym dnie mocno dociskając. Na cieście ułóż plasterki brzoskwiń a na wierzchu rozsyp resztę ciasta. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C, do momentu kiedy ciasto delikatnie się zrumieni. Ostudzone ciasto pokrój w kwadraty.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie