Ciasto z brzoskwiniami

Chcielibyśmy napisać, że to ciasto z brzoskwiniami, ale w sumie to mamy tylko nadzieję, że jest to ciasto z brzoskwiniami. Chociaż jesteśmy już w stanie odróżnić pietruszkę od marchewki i cukinię od kabaczka, to rozróżnienie brzoskwini od nektarynki wciąż sprawia nam kłopot.
Zobacz wideo

Składniki:
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
380 g mąki pszennej
230 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
2 brzoskwinie

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie umyj, pokrój na połówki, a następnie każdą połówkę pokrój w plasterki. W dużej misce umieść sypkie składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól) i dokładnie wymieszaj. Dodaj miękkie masło oraz jajko i zamieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie zagnieć palcami, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki wsyp 2/3 przygotowanego ciasta i rozprowadź je po całym dnie mocno dociskając. Na cieście ułóż plasterki brzoskwiń a na wierzchu rozsyp resztę ciasta. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C, do momentu kiedy ciasto delikatnie się zrumieni. Ostudzone ciasto pokrój w kwadraty.

Więcej o:
Copyright © Agora SA