Pieczony bakłażan caprese [HAPS VEGE]

Podobno w 90 proc. restauracyjnych menu jest sałatka caprese. Nie dziwi nas to, bo jak coś jest pyszka to po co z tego zrezygnować. Jeśli jednak szukasz jakiejś zmiany w życiu, to zrób naszą wersję tej sałatki.
Zobacz wideo

Składniki:
1 duży bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g mozzarelli
2 pomidory
sól
pieprz
oregano

Dodatkowo:
Świeża bazylia
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Bakłażana przekrój na pół i ponacinaj środek bakłażana w kratkę (nacięcia powinny sięgać na głębokość około 1 centymetra). Przełóż połówki bakłażana na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej każdą połówkę oliwą z oliwek i posyp szczyptą soli, pieprzu oraz oregano.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut, aż bakłażan mocno się zarumieni i zmięknie.
W międzyczasie pokrój pomidory i mozzarellę w plastry. Na wstępnie upieczonym bakłażanie rozłóż na przemian plastry pomidorów i mozzarelli i ponownie wstaw blaszkę do piekarnika.
Zapiekaj kolejne 10 minut w 200 stopniach C. Przed podaniem skrop bakłażana oliwą z oliwek i udekoruj świeżą bazylią.

Więcej o:
Copyright © Agora SA