Pieczony bakłażan caprese [HAPS VEGE]
Składniki:
1 duży bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g mozzarelli
2 pomidory
sól
pieprz
oregano
Dodatkowo:
Świeża bazylia
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Bakłażana przekrój na pół i ponacinaj środek bakłażana w kratkę (nacięcia powinny sięgać na głębokość około 1 centymetra). Przełóż połówki bakłażana na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej każdą połówkę oliwą z oliwek i posyp szczyptą soli, pieprzu oraz oregano.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut, aż bakłażan mocno się zarumieni i zmięknie.
W międzyczasie pokrój pomidory i mozzarellę w plastry. Na wstępnie upieczonym bakłażanie rozłóż na przemian plastry pomidorów i mozzarelli i ponownie wstaw blaszkę do piekarnika.
Zapiekaj kolejne 10 minut w 200 stopniach C. Przed podaniem skrop bakłażana oliwą z oliwek i udekoruj świeżą bazylią.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie