Domowy kisiel
Deser z dzieciństwa, który robiła nam kiedyś babcia. Chociaż teraz najczęściej sięgamy po kisiel z torebki, warto zrobić go od podstaw samodzielnie, żeby przypomnieć sobie ten smak.
Składniki:
2 szklanki drobnych owoców (truskawek, malin, jeżyn, jagód, wiśni)
3 szklanki zimnej wody (2,5 + 0,5)
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Owoce włóż do rondla i zalej 2,5 szklankami wody (większe owoce, np. truskawki należy rozdrobnić). Dodaj cukier oraz sok z cytryny i doprowadź całość do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałą wodą (0,5 szklanki), wlej do gotujących się owoców i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2 minuty, po czym zdejmij garnek z ognia. Przed podaniem ostudź.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Magda Gessler zmieniła zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom? "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne