Prawdziwa carbonara
Nara dla tego sosu w wersji ze śmietaną. Prawdziwą carbonarę robi się z jajkami. To danie, to minimalna ilość składników i maksymalnie dobry smak.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
2 duże jajka
35 g tartego parmezanu
100 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z gotowania makaronu. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
Jajka wymieszaj z parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Ugotowany, gorący makaron przełóż na patelnię ze smażącym się boczkiem.
Wyłącz ogień, wlej masę jajeczną oraz pół filiżanki wody z gotowania makaronu i energicznie wymieszaj, aż cały makaron pokryje się błyszczącym i jednolitym sosem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj więcej wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!