Prawdziwa carbonara
Nara dla tego sosu w wersji ze śmietaną. Prawdziwą carbonarę robi się z jajkami. To danie, to minimalna ilość składników i maksymalnie dobry smak.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
2 duże jajka
35 g tartego parmezanu
100 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z gotowania makaronu. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
Jajka wymieszaj z parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Ugotowany, gorący makaron przełóż na patelnię ze smażącym się boczkiem.
Wyłącz ogień, wlej masę jajeczną oraz pół filiżanki wody z gotowania makaronu i energicznie wymieszaj, aż cały makaron pokryje się błyszczącym i jednolitym sosem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj więcej wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki