Tartaletki guziczki

Jeśli twoich znajomych guzik obchodzi to, że nie chce ci się gotować, a właśnie zaprosiłeś ich do domu, zrób wytrawne guziczki. Są szybkie do przygotowania, pyszne, i co najważniejsze, poręczne w jedzeniu - nie musisz podawać do nich talerzy. Uprzedzając wasze pytania od razu odpowiadamy: to przepis, z którym poradzą sobie ci, którzy nie nauczyli się w domu przyszywania guzików.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta na tartę
6 łyżeczek czerwonego pesto
6 plasterków salami
1/2 szklanki tartej mozzarelli
1 roztrzepane jajko

Dodatkowo:
Słomka do wycięcia otworów

Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz ciasta i przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wytnij w nim 12 kółek. Połowę kółek posmaruj na środku czerwonym pesto, posyp tartą mozzarellą i ułóż na wierzchu po plasterku salami.

W pozostałych kółkach powycinaj przy pomocy słomki po cztery otwory imitujące dziurki w guziku. Nałóż kółka z wyciętymi dziurkami na kółka z farszem i dokładnie zlep ich brzegi.

Wierzch tartaletek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15 minut w 180 stopniach C, aż tartaletki nabiorą złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA