Warstwowo: tort z tortilli

Czy wiesz, co meksykanie dostają na urodziny? Tort z tortilli. A jeśli mielibyście zrobić tort z tradycyjnego polskiego dania, to które byście wybrali?

a) tort ze schabowych
b) tort z placków ziemniaczanych
c) tort gołąbkowy
Zobacz wideo

Składniki:
1 wędzona pierś kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
350 g sosu pomidorowego (lub salsy pomidorowej)
250 g tartego żółtego sera
4-5 placków tortilli

Dodatkowo:
Szczypiorek
Jogurt grecki lub kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:
Wędzonego kurczaka pokrój na małe kawałki i wymieszaj z kukurydzą, fasolą oraz sosem pomidorowym. Na dnie tortownicy połóż pierwszy placek tortilli i rozprowadź na nim dwie czubate łyżki przygotowanego farszu. Obficie posyp farsz żółtym serem i nałóż na wierzch kolejną tortillę.
Powtarzaj te same czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając, że na wierzchu powinien znaleźć się placek tortilli posypany serem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż ser się rozpuści, a tortille zrumienią. Gotową zapiekankę posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i podawaj z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.