Jajka w cieście francuskim
Jajecznica, chłodnik z jajkiem, kogel mogel... dania z jajkami możemy jeść przez cały dzień. Dziś wersja imprezowa. Poręczne jajka na spodkach z ciasta francuskiego.
Składniki:
6 jajek (5+1)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki sezamu
Dodatkowo:
Sos tatarski
Sposób przygotowania:
Ugotuj na twardo pięć jajek. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w grube plasterki.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij w nim jak najwięcej kółek. Każde kółko posmaruj roztrzepanym jajkiem i połóż na środku po plasterku ugotowanego jajka. Boki ciasta francuskiego posyp sezamem i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piecz około 10-15 minut, aż boki ciasta się zarumienią. Podawaj z sosem tatarskim.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie