Frytki z kurczaka
Z badań statystycznych wynika, że w restauracjach najczęściej zamawiamy pierś z kurczaka z frytkami. Jeśli chcesz jeść jak w restauracji, a nie chce Ci się robić i frytek, i kurczaka zrób - frytki z kurczaka. Chef Haps poleca.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki
3 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokrój w długie i cienkie paski. Bułkę tartą, mąkę oraz jajka umieść w osobnych miskach. Jajka roztrzep, a bułkę tartą wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Paski kurczaka panieruj kolejno w mące, jajkach oraz przyprawionej bułce tartej.
Ułóż kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 20 minut, w połowie czasu obracając kurczaka na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sosami.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!