Frytki z kurczaka
Z badań statystycznych wynika, że w restauracjach najczęściej zamawiamy pierś z kurczaka z frytkami. Jeśli chcesz jeść jak w restauracji, a nie chce Ci się robić i frytek, i kurczaka zrób - frytki z kurczaka. Chef Haps poleca.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki
3 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokrój w długie i cienkie paski. Bułkę tartą, mąkę oraz jajka umieść w osobnych miskach. Jajka roztrzep, a bułkę tartą wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Paski kurczaka panieruj kolejno w mące, jajkach oraz przyprawionej bułce tartej.
Ułóż kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 20 minut, w połowie czasu obracając kurczaka na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sosami.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki