Frytki z kurczaka

Z badań statystycznych wynika, że w restauracjach najczęściej zamawiamy pierś z kurczaka z frytkami. Jeśli chcesz jeść jak w restauracji, a nie chce Ci się robić i frytek, i kurczaka zrób - frytki z kurczaka. Chef Haps poleca.
Zobacz wideo

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki
3 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokrój w długie i cienkie paski. Bułkę tartą, mąkę oraz jajka umieść w osobnych miskach. Jajka roztrzep, a bułkę tartą wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Paski kurczaka panieruj kolejno w mące, jajkach oraz przyprawionej bułce tartej.
Ułóż kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 20 minut, w połowie czasu obracając kurczaka na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sosami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA